1915 Çanakkale Köprüsü’nün Ayakları Yükseliyor
2 min readÇanakkale Boğazı’na inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yaklaşık 3 ay önce batırılan, Avrupa ve Asya yakası kule kesonları üzerinde 318 metre uzunluğundaki ayaklar yükselmeye devam ediyor. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Gelibolu ve Lapseki yakasında denizde yükselecek 318 metrelik ayaklarını oluşturacak bloklar, kule kesonları üzerine yerleştirildi.
Çanakkale Boğazı‘nda, Gelibolu, Sütlüce ve Lapseki ilçesinin Şekerkaya mevkileri arasında inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü‘nün temeli 18 Mart 2017’de atıldı. Köprünün, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yılını simgelemesi nedeniyle orta açıklığının 2023 metre olması planlanırken bu açıklık, dünyanın en uzun kuleler arası açıklığa sahip asma köprüsü olması özelliği getiriyor.
1915 Çanakkale Köprüsü’nün iki kıtadaki yakalarında, deniz içinde bulunan kule kesonları ise 3 ay önce batırılmıştı. Çalışmalar kapsamında geçtiğimiz günlerde 1915 Çanakkale Köprüsü projesinin tüm kalıcı çelik yapılarının imalatlarını yapan Çimtaş tarafından, her biri 800 ton ağırlığında olan 4 kule bloğu Gelibolu Sütlüce’deki köprü şantiyesine getirilmişti.
Milliyet’te yer alan habere göre; Gelibolu Sütlüce mevkiindeki şantiye alanında işlemleri tamamlanan iki kule bloğu Avrupa yakasındaki kule kesonlarının üzerine geçtiğimiz günlerde monte edildi. Dün ise 2 blok daha Sütlüce’deki şantiyeden alınarak boğazın Asya yakasına taşındı ve buradaki kule kesonu üzerine monte edildi. İmalatı tamamlanan yeni 4 kule bloğu daha Sütlüce’deki şantiye alanına ulaştı. Bu bloklarda işlemlerinin ardından önümüzdeki günlerde kule kesonları üzerine konacak ve ayaklar biraz daha yükselmiş olacak. Tüm blokların konulmasının ardından Türk bayrağının renklerini alacak olan 318 metrelik köprü kuleleri tamamlanacak. Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıl dönümü günü olan 18 Mart’ı temsil eden 318 metre yüksekliğindeki kulelerin üst kısmı da, Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Savaşı’nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde olacak.