İstanbul metrolarına bisiklet parkı geliyor!
3 min readMetro İstanbul, ya
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden Metro İstanbul, çevreci hassasiyetle hareket ederek hem bisikletli yolcuların hem de diğer yolcuların konforunu sağlamak amacıyla metro ve tramvaylarda bisikletle seyahat konusundaki yolculuk kurallarını güncelledi. Bu kapsamda her aracın son vagonunu bisiklet dostu vagon ilan eden şirket, bisiklet kullanımına izin verilen saatleri de genişletti.
“En çevreci ulaşım raylı sistemler”
Raylı sistemlerin dünyanın en çevreci ulaşım sistemleri olduğunun altını çizen Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy, raylı sistemler sayesinde İstanbul’da her gün yaklaşık 450 bin daha az aracın trafiğe çıktığını, günde 2 bin varile yakın petrolün harcanmadığını ifade etti. Raylı sistemlerin henüz İstanbul’un her noktasına ulaşamadığını hatırlatan Özgür Soy, “Bizim metro ve tramvaylarımız 158 istasyonda çalışıyor. İnsanların metrolara ve metrolardan inince varacakları yerlere gitmek için hala birtakım ihtiyaçları var. İstanbul’u bisiklet dostu bir şehir haline getirmek için çalışırken toplu taşımada da bunu teşvik etmek istedik. Bisiklet dostu vagon uygulamamızla bu anlamda önemli bir mesafe kat etmiş olduk” dedi.
“Tüm yolcularımızın konforunu düşünmek asli görevimiz”
Pandemi dolayısıyla yolcu sayılarında düşüş yaşandığını ancak hala belli saatlerde yoğunluk yaşandığını kaydeden Soy, bu saatlerde bisiklet kullanıcılarıyla diğer yolcular arasında tartışmalar yaşandığını belirterek, “Diğer yolcularımızın bisikletlerle ilgili rahatsızlığı olabiliyor. Tüm yolcularımızın konforunu düşünmek bizim asli görevimiz. Bu nedenle özellikle son vagonlarımızı bisiklet dostu vagon olarak tanımladık. Oraya binen tüm yolcularımız bilecek ki orası bisikletle de binilebilen bir vagon. Böylece yaşanan tartışmaların da önüne geçmek istedik” diye konuştu
Katlanabilir bisikletle tüm gün seyahat imkanı
Daha önceki uygulamada katlanabilir bisikletlerin taşınabilmesi için kılıf zorunluluğu olduğunu olduğunu hatırlatan Genel Müdür Soy şu bilgileri verdi:
“Çantayla zaten günün her saatinde metroya binebiliyorsunuz. Ancak bisikleti kılıfına koyup geri çıkarmak metroya yetişme telaşı içerisindeyken zahmetli oluyor. Bu nedenle katlanabilir bisikletlere günün her saatinde kılıfsız olarak taşıma imkanı sağladık. Katlanır olmayan bisikletlerle de seyahat süresini 1 saat artırdık. Buna göre yolcu yoğunluğunun yüksek olduğu 07.00-09.00 ve 17.00-20.00 saatleri dışında her saatte son vagonda ek ücret ödemeden seyahat edilebilecek.”
Sıfır emisyon, sıfır karbon ayak izi…
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de insanların artık karbon ayak izlerine dikkat ettiğini söyleyen Soy, “Petrolle çalışan araçların yerine metro kullanmak zaten bu konuda çok büyük bir adım. Bizim metrolarımız elektrikle çalıştığı için karbon ayak izimiz çok düşük. Metrodan inince de yolunuza bisikletle devam ettiğiniz zaman sıfır emisyon, sıfır karbon ayak iziyle dünyada yaşıyorsunuz. Harika bir şey. Bu, çocuklarımıza da önerebileceğimiz, onların da benimsemesini isteyeceğimiz bir hayat tarzı” şeklinde konuştu.
Bisikletseverlere davet…
İstanbul’un bisiklet dostu bir kent olması için İBB’nin bisiklet yollarını artırmak gibi çok önemli uygulamaları olduğunun altını çizen Özgür Soy, İstanbul’u bu konuda dünyada örnek şehirlerden biri haline getirmek için tüm bisikletseverleri metrolara davet etti.