Bahçeşehir ve Ispartakule’de ‘Kaos’a dönen TRAFİK çilesi ve çözüm önerileri!
6 min readBahçeşehir, Ispartakule ve çevresinin en önemli sorunlarının başında yıllardır haberlerimize taşıdığımız ulaşım geliyor. Onbinlerce konutun son 5 yıl içerisinde plansızca artışı bölgede kaçınılmaz son “trafik çilesinin” içinden çıkılmaz bir sürece evrildiğini gösteriyor. Bölge yaşayanları bırakın şehir içine ulaşımın sağlanması artık evlerinden çıkıp 4-5 km mesafedeki Ispartakule gişelerinden TEM’e bağlanana kadar sabah-akşam iş saatlerinde ortalama çileli 45 dakika harcıyor.
Kayıp olan zaman, sarf edilen yakıt, gişelere haksızca yıllardır ödediklerini belirttikleri bedeller bir yana son yıllarda yaşadıkları bu trafik çilesi psikolojik olarak da yıpratıcı bir boyuta ulaşmış durumda. Bahçeşehir’e altına devlet adına Başbakanlık Emlak Konut bugün ki adıyla TOKİ’nin imza attığı projelere güvenerek yatırım yapan bölge halkı, gelinen süreçte atılan imzaların, verilen sözlerin hayale dönüşmesiyle yüz yüze bir yaşama mahkum edildiklerini belirtiyorlar. Bahçeşehir’de 25 yıldır yaşayan semt sakinleri HABİTAT, Avrupa Şeref Bayrağı, Çevre ve Kentsel Tasarım ödülleri almış bir kentin göz göre göre yaşam standartlarının aşağıya çekilmesini kabullenemiyorlar.
Bahçeşehir-Bahçekent-Boğazköy-Esenkent ve Ispartakule için alternatif ulaşım seçenekleri artık kaçınılmaz noktada!
Yıllardır haberlerimizin en başında gelen son aylarda da sıkça paylaştığımız ve Bahçeşehirliler Derneği’nin Marmaray son durağının Ispartakule’ye ve hatta Çatalca’ya kadar uzatılması, bu dönüşüm gerçekleşene kadar da geçici olarak “RİNG TREN” seferleriyle Ispartakule’den Halkalı’ya aktarmanın sağlanması taleplerini iletmiştik. BADER’in özelikle son 5 yıl içerisinde TCDD ve yerel yönetimlere bu talebi sıkça dile getirdiklerini ve yine bölgenin bir diğer alternatif ulaşımı olan metro yapım ihaleleri ve iptal süreçlerini de yakından takip ettiklerini sizlerle paylaşmıştık.
BADER Başkanı Uğur Barış Karabulut’a derneğin imza kampanyasıyla da o dönem gündeme taşıdıkları süreci sorduk.
” Uzun yıllardır Bahçeşehir- Ispartakule-Esenkent- Boğazköy ve Esenyurt bölge halkı olarak İstanbul içerisine ulaşım konusunda alternatifsiz olmamız, İETT dışında toplu taşımadan mahrum olmamız nedeni ile özelikle sabah ve akşam trafik yoğunluğunun olduğu zamanlarda şehir içine ulaşımımız çileye dönmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin merhum Başkanı Kadir Topbaş döneminde 2015-2017 yıllarında 2 kez gerçekleşen Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt Metro ihalelerine bizlerde katılmış, ihale komisyon başkanına bölge halkı adına yaşadığımız sorunları dile getirmiştik. İhale onaylandı derken başkan görevden alındı ve yerine Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal getirildi. Ancak gelir gelmez bu ihaleler iptal edildi ve 10 km’lik mesafeli metro inşaatı hattının çalışması başlatılmadı. Eğer ihaleler iptal edilmeseydi 2019’da bölgemiz metroya kavuşmuş olacaktı. Bugün geldiğimiz noktada bu çalışmaların İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun devreye girmesiyle başladığını öğrenmiş bulunuyoruz. 2022 -2023 yılı Metro konusunda mutlu olacağımız yıllar olacaktır. Bizler alternatif toplu taşıma araçlarının biran önce bölgemize ulaşmasını bekliyoruz.
Geçmiş yıllarda uzunca süre kullandığımız Ispartakule Tren İstasyonu’ndan İstanbul Banliyo Tren seferlerinin durdurulması ile demiryolu ulaşımından mahrum bırakılmıştık. Marmaray hattının Ispartakule İstasyonuna kadar uzamasını beklerken Halkalı’da son durak olarak hizmete başlaması ile bir kez daha hayal kırıklığı yaşamıştık. Bölgemizde yeni yapılaşmalarla 4-5 km’lik bir interland da Esenyurt’u da dahil edersek nüfus 1 milyonu bulmaktadır. Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu’nun 1 yılı aşan süre önce müjdeli haber diyerek duyurduğu Halkalı Marmaray’a ulaşım için “RİNG Tren” seferlerine yönelik Boğazköy’de başlatılan yeni peron inşaatı çalışmalarını yakından izliyoruz. Ancak çalışmaların oldukça yavaş sürdüğünü de gözlemlemekteyiz. Sayın Başkandan bu konuda çalışmaların hızlandırılması yönünde taleplerimizi bir kez daha yeniliyoruz”
Bölge halkımızla;
- 2 yıl öncesinde ihalesi gerçekleşen ve sonrasında iptal edilen Bahçeşehir-Esenyurt Metro hattımızın İBB tarafından ihalesinin gerçekleştiği bilgisini aldık, sabırsızlıkla çalışmaların biran önce bitmesini,
- Marmaray- Halkalı İstasyonunun Ispartakule’ye uzatılarak Marmaray’dan faydalanmak o sürece kadar RİNG TREN seferleriyle Halkalı’ya aktarımın sağlanmasını,
- İETT otobüs seferlerinin her bölgeden başlangıç noktası olmak üzere yeniden düzenlenmesini, 65 yaş üstü komşularımızdan alınan çift bilet uygulamasının sonlanmasını,
- Bahçeşehir’den Beylikdüzü metrobüsüne gitmek için İETT yeni bir hattın açılmasını bekliyoruz.
- İBB İstanbul Ulaşım Yönetim Merkezi’nin 22 Ocak 2021’de kamuoyu ile paylaştığı TCDD hattı karayolu üst geçidi projesi kapsamında kapatılacak yolla alakalı gerçekleşen ekstra trafik yoğunluğuna dair de;
- Daha öncesinde kamuoyu ile paylaştığımız önerilerimizden olan sıkışık kavşak noktalarında trafik düzenleme çalışmasına Başakşehir Belediyesi Trafik Zabıtasının başladığını memnuniyetle gördük. Ancak tek bir noktada (Mesa-Nurol-Vaditepe) ve sadece akşam saatlerinde gerçekleşen uygulamanın sabah ve akşam yoğun saatlere ve bölgenin trafik yoğunluğu olan 3 farklı kavşak noktasında uygulanmanın artmasının çok daha başarılı sonuçlar getireceğini de belirtmek istiyoruz.
- Avni Akyol Bulvarı üzerinden Vali Recep Yazıcıoğlu caddesine bağlanan yolda yeni bir düzenleme yapılmasına da tekrar dikkat çekmek istiyoruz. Bu caddeler üzerinde sabah Bahçeşehir’e geliş istikameti ve akşam saatlerinde de gidiş istikameti yönünde yoğunluk olmamaktadır. 07:30-10:30 saatlerinde gidiş istikametini, akşam 18:30-20:30 saatleri arasında da geliş istikametindeki 2 şeritli yoldan bir şeridi yoğunluk yönünde trafiğe açabilirler. Yönlendirme tabelası ile de uyarı yapıldığında Bahçeşehir merkezde ikamet eden bölge halkı bu ek şeritleri kullanarak Vaditepe, Mesa ve Armina yönüne gidiş-geliş gerçekleştiren araçlarla çakışmamış olacaktır.
- Trafiğin yoğun saatlerinde Ispartakule Gişelerden Bahçeşehir yönüne dönen araçların Vaditepe ve Mesa’da ikamet edenlerinin, Vali Recep Yazıcıoğlu caddesini değil Ispartakule Fırat caddesini tercih etmeleri yönünde uyarı tabelaları yapılmasının da kavşak trafiklerini bir nebze de olsa rahatlatacağını düşünüyoruz.
- Esenyurt-Esenkent- Boğazköy’de ikamet eden komşularımızın TEM Otoban çıkışında öncelikle Esenyurt gişelerini tercih etmeleri, alternatif olarak da Ispartakule gişe çıkışından köprü çalışması yapılan yan yolda ayrılan servis yolu ile bağlantılarını gerçekleştirmeleri kısmen de olsa trafiği ferahlatacaktır.