Bahçeşehirliler projeye aykırı yapılaşma hayalleri girişimine en baştan “HAYIR” dedi
5 min readBahçeşehir’de özelikle son on yılda plan dışı ve imar fazlası yapılaşmalar ve mücadeleler derken bir inşaat şirketinin Bahçeşehir içinde kentsel dönüşüm adı altında 200-220 konut üreteceğine dair basına yansıyan açıklamaları sonrası bölge halkı harekete geçti. Bahçeşehir’de site yöneticiliği yapan Fatih Karadağ’ın bilgilendirme toplantısı çağrısı ile 29 Ekim Cumartesi günü duyarlı komşular Gül 11 sitesi bahçesinde bir araya geldi. Toplantıya blok sakinlerini temsilen çok sayıda site yöneticisi, Bahçeşehirliler Derneği (BADER) Yönetici ve Üyeleri, Gölet Gönüllüleri, İyi Parti ve CHP Başakşehir İlçe Başkanları, Yöneticileri de katıldılar. Katılımcılar Bahçeşehir genelinde yaşanan ve yaşanması muhtemel yapılaşmalara dair dün-bugün ve yarın perspektifi ile bilgi paylaşımında bulunarak yaşanan süreci yakından takip ettiklerini ve herhangi olumsuz bir gelişme de tüm yasal haklarını kullanacakları yönünde görüş birliği ile Bahçeşehir projesine aykırı yapılaşma hayalleri girişimine en baştan “HAYIR” dediler.
Bahçeşehir’de özelikle son on yılda yapılaşmaya dair birçok olumsuz örnek bölge halkını tedirgin etmeye devam ediyor. “Bahçeşehir’in markalı konut ihtiyacı var” başlıklı kamuya yansıyan haberlerde Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aşçıoğlu, Bahçeşehir’de kentsel dönüşümle çok özel bir arsada butik bir proje yapacaklarını açıkladı. 1990’larda uydu kent olarak kurulan bölgede aradan geçen 30 seneden sonra yenilenmeye ihtiyaç duyduğunu söyleyerek, daha önce hiç olmadıkları bir bölge olan Bahçeşehir’de, yine ürün geliştirme çalışmaları süren yaklaşık 200-220 konutun yer alacağı özel bir projeye başladıklarını söyledi. Herhangi bir ticari ünite olmadan, tamamı konutlardan oluşacak bu yeni projede 2 oda 1 salondan başlayan daire seçenekleri sunacaklarını dile getiren İrfan Aşçıoğlu, “Bu projenin ön satışlarına da 2023 yılı ilk çeyreğinde başlayacağız” dedi. Aşçıoğlu Ispartakule ve Bahçeşehir’de başlayacakları projelerden 5 milyar liralık hasılat beklediklerini de dile getirdi.
İşte bu yayınlanan haber sonrası gözler Bahçeşehir Şelale Park’ın içinde 251/1 parselde bulunan 14 adet Şelale Villasına çevrildi. Aşçıoğlu’nun basın açıklamasında bir yer belirtilmemiş olsa dahi son 3 yıldır bu adada villaların ortak mutabakata vardıkları, villalarının yıkılarak yeni bir proje talepleri olduğu bölge halkı tarafından biliniyordu. Bölge sakinleri nüfusu olumsuz yönde arttıran, kent dokusunu bozacak, beton yığını oluşturacak, ulaşım ve trafiğe olumsuz etki edecek bir girişimi, oldu bittiye gelmeden bugünden gündeme getirerek toplandılar. Haklı gerekçelerle olası bir yapılaşma öncesi ve sonrası izleyecekleri yol ve yöntemleri tartışmaya açtılar.
Açılış konuşmasını toplantı çağrısını yapan Gül Sitesi yöneticisi Fatih Karadağ yaptı. Karadağ yıllardır söylenti boyutunda olan sürecin bugün gelinen aşamada somutlaştığını üzülerek belirttiği konuşmasında 251/1 parsel adasında olası yaşanacak bir beton yığınının sadece bu ada çevresinde konutlara zarar vermeyeceğini, kötü emsal teşkil edeceği için topyekün Bahçeşehir projesine zarar vereceğinin altını çizdi. Karadağ toplantıya katılanların kendilerini tanıtmalarını istedikten sonra sözü Bahçeşehirliler Derneği (BADER) Başkanı Uğur Barış Karabulut’a verdi.
Karabulut konuşmasına “keşke bugün burada 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımıza yakışır bir programda buluşabilseydik ancak üzülerek yıllardır Bahçeşehir’de ranta ve yapılaşmaya dair olumsuzluklarla savaşıyoruz” diyerek başladı. Dernek üyeleri ve gönüllülerle Bahçeşehir’de birçok alanda bölge halkının menfaatlerine yönelik etkinlikler ve hukuk mücadeleleri yürüttüklerini, Loca, Sofa, Kiptaş, Atmaca, Gölet, Pazartürk plan dışı ve imar fazlası yapılaşmaları ve mücadeleleri derken bugün gelinen süreçte bu yaşananların farklı bir boyutu ile karşı karşıyaolduklarını aktardı.Bahçeşehir’de hiçbir ada ve parselin tek başına “ben karar aldım oldu” diyemeyeceğini, Bahçeşehir’in Toplu Konut Alanı olarak 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları kapsamında hazırlandığını ve bu imar planları ile getirilen yapılaşma hükümleri çerçevesinde uygulamaya geçilerek tamamlandığını belirtti. Bahçeşehir projesini devlet adına Başbakanlık Emlak Konut İdaresine güvenerek ve bir bütün olarak görerek 90’lı yıllarda buradan ev sahibi olduklarını, Habitat, kentsel tasarım ve şehircilik ödülleri almış bir toplu yapı uydukent projesini bozmaya kimsenin hakkı olmadığını söyledi. Bahçeşehir konut sahiplerinin tapularında da işli olan Bahçeşehir Yönetim Planına gerek hukuken gerekse komşuluk hukuku yönüyle riayet edilmesinin de gerektiğini belirten Karabulut “Kimsenin evini tadilat yapmasına, mevcut yapı yoğunluğunu koruyarak yenilemesine karşı değiliz, bizler, mimari dokuyu bozacak, kent yaşamını olumsuz rantsal yönde etkileyecek projelere karşıyız, süreci kent paydaşlarıyla yakından takip ederek tüm kamusal farkındalık ve yasal haklarımızı kullanacağız” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Toplantıya katılanlar arasında Gölet Gönüllüleri adına Kudret Çelebi’de 251/1 parselin yasal dayanağına dair İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde 2013 yılında alınan bir meclis kararı olduğunu ve bu karara göre kat yüksekliklerinin emsal değerler üzerinden yeniden belirlendiğini açıkladı. Mevut 251/1 villa adasının 1,5 emsal değerinde olduğunu ve bu emsal karşılığı 12 kata kadar bir yapılaşma yoğunluğunun olabileceği endişesi duyduğunu katılımcılarla paylaştı ve Bahçeşehir Gölette verdikleri mücadeleden bir örnek vererek “ Gölette toplam inşaat alanı 3400 metrekareydi, 14.500 metrekarelik imar planı düzenlediler ancak toplam 60 bin m2 olan alanın 40.000 m2’sinde 110 dükkan gerçekleştirdiler. 251/1 adada 220 konut haberi var, mevcut 14 villa 9 bin m2’de kurulu, 19 bin m2 inşaat hakları var. Kamu lehine mücadele edeceğiz.” dedi.
Yine toplantıya katılanlar arasında Gölette yıllardır süren hukuk mücadelelerine gönüllü katkı sunan hukukçular arasından Cenk Sobe’de vardı. Sobe yasal sürece dair toplantıya katılanları bilgilendirirken, hukuken bölge halkının üç aşamalı bir yolu olduğunu aktardı. İlk aşamasının proje başlamadan öncesinde Başakşehir Belediyesine başvuru, 2.aşamanın herhangi bir fiili müdahale sonrası izlenecek yol ve 3.sünün de hiç olmamasını istediği halde hayal edilen projenin gerçekleşmesi sonrası izlenecek hukuk mücadelesi olduğunu söyledi. Önümüzdeki günlerde bir itiraz dilekçesi hazırlayacaklarını ve bunu da bölge halkıyla paylaşacaklarını belirtti.
Toplantı birlik ve dayanışma mesajlarıyla son buldu.
Yelpaze İstanbul-29 Ekim 2022