EYT’DE SON DURUM AÇIKLAMASI
7 min readEmeklilikte yaşa takılanlar ne zaman Meclis’te olacak? EYT’liler ne zaman maaş alacak? İşte Vedat Bilgin ve Nureddin Nebati’den son dakika açıklamaları
EYT’de son durum 16 Ocak tarihinde de takip edilmeye devam ediyor. 2023’ün ilk Kabine Toplantısı Beştepe’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında toplandı. Toplantı sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “EYT’li olarak bilinen vatandaşlarımızın sorunlarını çözüme kavuşturacak çalışmayı yakında meclisimizin takdirine sunuyoruz.” dedi. Yaşanan bu gelişmenin ardından EYT’nin ne zaman Meclis’e geleceği ve emeklilikte yaşa takılanların ne zaman maaş alabilecekleri merak konusu oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde, “2022 Yılı Değerlendirmesi 2023 Yılı Hedefleri Programı”nda konuştu. Nebati: ‘ Yakında EYT ve sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin düzenlemeleri tamamlayacağız.’ dediYasa teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na ay sonunda gelebileceğini ifade eden Bilgin, ilk aylıkların da şubat ya da martta hesaplarda olacağını kaydetti. Gözler şimdi EYT’nin Resmi Gazete’de yayımlanacağı tarihe çevrildi. Peki, EYT Resmi Gazete’de yayımlandı mı ne zaman yayımlanacak? İşte, o konu hakkında bilgiler.
1/14
Bakan Bilgin, EYT ile ilgili vatandaşlar tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) iletilen tüm dosyaların bir ay içinde sonuca bağlanacağını belirterek, “Cumhurbaşkanımız talimat verdi, ‘Bu sorunu kökten çözün’ dedi. Türkiye’nin gücü Cumhurbaşkanımızın büyük desteği ile bunları yapıyoruz” diye konuştu.
2/14
2023’ün ilk Kabine Toplantısı Beştepe’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında toplandı. Toplantı sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “EYT’li olarak bilinen vatandaşlarımızın sorunlarını çözüme kavuşturacak çalışmayı yakında meclisimizin takdirine sunuyoruz.” dedi.
3/14
“EYT YAKINDA MECLİSE GELECEK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında; Geçtiğimiz yıl son kabine toplantısının ardından 28 Aralık’ta Yeni Emeklilik Düzenlemesinin müjdesini kamuoyumuzla paylaştık.Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen, binlerce vatandaşımızın uzun yıllardır dile getirilen sorununu herhangi bir sınırlamaya gitmeksizin çözüme kavuşturacak çalışmayı yakında meclisimizin taktirine sunuyoruz. dedi…
4/14
EYT NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
AK Parti, sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin kanun teklifi hazırlıklarına başladı. Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili yasal düzenlemenin de ayrı bir teklif olarak önümüzdeki hafta Meclis gündemine getirileceği kaydedildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ile ilgili sorulara cevap verdi. EYT’de sürecin nasıl işlediğini açıklayan Bilgin, “Süreç aşama aşama ilerleyecek. Meclis kararını verecek. Ocak ayı içinde Meclis’e ileteceğiz. Üzerimize düşen görev sorumluluğunu tamamladık” ifadelerini kullandı. Bilgin şunları ifade etti;
Biz hazırlıklarımızın son aşamasındayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklaması sonrası dosyaların birleştirilerek değerlendirilmesi ve son hali Meclis sürecine intikal ettirmek. Sorunuzun cevabını Meclis verecek. Biz teknik hazırlıklarımızı milletvekilleri grupla yaptıktan sonrasına karışmayız. Biz Ocak ayı içerisinde Meclis’e intikal edeceğiz. Bizim görev alanımız belli.
5/14
EYT NE ZAMAN YASALAŞACAK?
CNN TÜRK Muhabiri Arda Erdoğan, EYT düzenlemesi hakkında şunları ifade etti;
Önümüzdeki hafta içerisinde taslak metnin Meclis’e ulaşması bekleniyor. Meclis Başkanlığı’na kanun teklifinin sunulmasıyla birlikte komisyon ardından genel kurul faslı başlayacak. Emeklilikte yaşa takılanlar için ocak ayı içerisinde düzenlemenin hayata geçmesi bekleniyor. Peki, kimler faydalanacak o düzenlemenin çerçevesi nasıl oluşturuldu?
Öncelikle 2 milyon 250 bin kişinin EYT’den faydalanması bekleniyor. Herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak. Ayrıca SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ayrımı yapılmaksınız herkes için geçerli olacak. 5 bin prim gününü dolduran vatandaşlar yaşa takılmadan emeklilik hakkı kazanacaklar. Bu hakkı kazanabilmeleri için 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olmaları işe başlamaları gerekiyor.
6/14
Bir kıdem tazminatı yükü oluşacak işveren için EYT düzenlemesiyle birlikte. Kıdem tazminatı için işverene yönelik kredi garanti fonu destekli bir kredi devreye alınacak. Şunu da belirtelim yaklaşık 100 milyar liralık bir maliyeti olacak EYT’de. Yaş ortalaması için 49.9 bu notu da düşelim. Ayrıca henüz başvurular açılmadı. Meclis’teki düzenlemenin tamamlanmasının ardından SGK ya da e-Devlet üzerinden vatandaşlar başvurularını yapabilecekler.
Ancak önemli nokta şu ki önümüzdeki hafta içerisinde Meclis gündemine gelecek ardından yasalaşacak ve ocak ayı içerisinde yasalaşmasına mütabiken EYT düzenlemesi hayata geçecek.
7/14
İLK MAAŞLAR NE ZAMAN YATACAK?
İlk maaşların da şubat ayı içerisinde yatması bekleniyor.
8/14
Hürriyet Ekonomi yazarı Ahmet Karabıyık EYT’liler ile ilgili detayları köşesine taşıdı. İşte Ahmet Karabıyık’ın o yazısıÇalışan EYT’linin maaşı artacakYeni yılda asgari ücretli çalışan 8 bin 507 lira net maaş alırken, çalışmaya devam eden asgari ücretli EYT’lilerin maaşı 9 bin 145 lira olacak. Yani her ay 638 lira daha fazla maaşı hesabında görecek. EYT’liler ayrıca emekli-yaşlılık aylığı ve kıdem tazminatı da alacak. Böylece emeklilikten sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edenler 3 önemli avantaj elde edecek.
9/14
Asgari ücretli bir çalışan ocak ayında ‘8 bin 507 lira’ net maaş elde edecek. EYT yasası çıkıp emekli olarak aynı işyerinde çalışmaya devam eden asgari ücretlilerin net maaşı ise 9 bin 145 lira olacak. EYT’liler; 2023’te hem aylık emekli maaşı kazanmaya hak kazanacak, hem işyerinden kıdem tazminatı almaya hak kazanacak hem de eğer çalışmaya devam ederlerse emekli olmayan (aynı brüt ücrete sahip) diğer çalışanlara göre daha fazla net maaş alacaklar. Asgari ücretli emekliler her ay, 638 lira daha fazla net maaşı banka hesaplarında görecekler.
10/14
2023’te brüt asgari ücret aylık 10.008 lira… “Tüm asgari ücretliler için brüt ücret aynı iken ‘emekli asgari ücretliler’ neden daha yüksek net maaş alacak?” diye sorulacaktır haliyle… Açıklayalım…
11/14
İŞTE NEDENİ
Brüt ücret üzerinden; emekli olmayan çalışanlardan yüzde 15 oranında sigorta primleri (14 işçi SGK primi ve yüzde 1 işsizlik sigortası primi) kesilirken, emekli çalışanlardan ise yüzde 7.5 oranında sigorta primi kesiliyor. Emekli çalışanlardan kesilen sigorta primi oranı yarı yarıya daha az… Bu da net maaşa direkt etki ediyor, emekli (asgari ücretli) çalışanın brüt maaşından daha az sigorta primi (750,60 lira) kesildiğinden net maaşı da daha yüksek hesaplanacak. (Emekli olmayan asgari ücretliden kesilecek sigorta primleri toplamı ise 1.501 lira) Asgari ücretlilerin ücret bordrolarında gelir vergisi son bir yıldır kesilmiyor artık. Emekli (asgari ücretli) çalışanların bordrolarında gelir vergisi (113 lira) kesilecek olsa da, sigorta prim kesintisindeki avantajlı durumları bu vergiyi de telafi ederek daha yüksek (aylık 638 lira) net maaş almalarını sağlayacak.
12/14
İŞVEREN PAYINDA İYİLEŞTİRME BEKLENİYOR
ÇALIŞANLARIN ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren payı tarafında bu kez emekliler aleyhine bir oran söz konusu… Normalde brüt ücret üzerinden yüzde 15.5 oranında (20.5- 5 puan teşvik) sigorta primi ve yüzde 2 oranında işsizlik sigortası primi, toplam 17.5 oranında (işveren payı) hesaplanırken, emekli çalışanlar için hesaplanan sosyal güvenlik destek primi (SGDP) işveren payı oranı ise yüzde 24.5. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecek EYT’lileri ve işverenlerini teşvik amacıyla, EYT yasasının devreye girmesiyle birlikte işveren sigorta prim yükünde de indirim planlanıyor. Muhtemelen EYT yasasının devreye girmesiyle, bu işveren prim desteği de devreye girecektir.
13/14
3 AVANTAJDAN FAYDALANACAK
YAŞLILIK-emeklilik maaşı bağlanması için çalışanın öncelikle işinden ayrılması gerekiyor. EYT’li çalışanlar yasa çıkıp emeklilik için işyerlerine dilekçe verdiklerinde kıdem tazminatını da hak eder. Kıdem tazminatını işverenler tek seferde ödemek zorundalar. Ancak işçi ve işverenin karşılıklı rızası ile kıdem tazminatı taksitle ödenebilir. İşyerlerindeki EYT’li çalışan sayısının artmasıyla beraber zorlanabilecek işverenlere Kredi Garanti Fonu destekli kredi imkânı için de çalışmaların yapıldığı belirtiliyor.
14/14
Emeklilikten sonra aynı işyerinde çalışmaya (işverenin de talebiyle) devam edecek EYT’liler üç avantajdan aynı anda yararlanabilecekler: 1- Tekrar işe başladıklarında işyerlerinden çalışma karşılığı aylık ücret alacaklar. 2- Devletten emekli-yaşlılık aylığı alacaklar. 3- Geçmiş çalışmalarının karşılığı toplu ödeme-kıdem tazminatı almış olacaklar.