22 November 2024

"Global Düşün, Yerel Uygula"

Tüketiciyi Koruma Derneği, Mahmutbey gişelerinin kaldırılması talebiyle Ulaştırma Bakanlığı’na dava açtı

6 min read

Haber Kaynak: T24

TÜKODER, Narlıdere gişelerini emsal gösterdi

 

Tüketiciyi Koruma Derneği , (TÜKODER) Mahmutbey gişelerinin kaldırılması talebiyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Müdürlüğü’ne dava açtı.

TÜKODER, İstanbul-Edirne istikametinde, TEM Otoyolu üzerinde bulunan Mahmutbey ve Ispartakule gişelerinin özellikle Küçükçekmece, Esenyurt, Başakşehir gibi kalabalık nüfuslu yörelerde yaşayan vatandaşları mağdur duruma düşürdüğünü belirtti. Konuşan TÜKODER Başakşehir Şube Başkanı Aydan Kara, söz konusu gişelerin bulunduğu yerin şehir bilgi göbeğinde kaldığını ve şehir içi ulaşımda para ödemek zorunda kalarak, diğer yerleşim yerlerindeki kişilerle aralarında bir eşitsizlik olduğunu, bu eşitsizliğin hukuka da aykırı olduğunu belirtti.

“Şehrin merkezinde gişe olmamalıdır”

TÜKODER, dava dosyasında “Adı geçen gişelerin olduğu yer, yolun yapıldığı 1988 yıllarında TEM otoyolunun İstanbul yönünün başlangıcı sayılabilirse de; bugün için kabul etmek mümkün değildir. Bugün için kabul etmek mümkün değildir. Ulaşımın sağlandığı noktalardır. Şehirlerarası noktalarında hiçbir ilgisi yoktur. Paralı olmamalıdır “diyerek gişelerden alınmasını talep etti.

İzmir Narlıdere gişeleri emsal gösterildi

TÜKODER, açtıkları davada, Eski Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım’ın İzmir’de Narlıdere gişelerini çektiğini hatırlatarak; “Aynı durumda İzmir –Çeşme ulaşımını sağladı otoyol da yapıldığı ve hizmete girdiği, İzmir ilinin başlangıcı olarak Narlıdere ilçesi, gişeler o noktaya kurulmuştu. Ancak daha sonra değiştirmek değişmesi, büyük ve yeni oluşumlar karşısında Narlıdere ilçesi ve Çeşme doğru ondan sonraki Güzelbahçe ilçesi merkez haline gelip, adı geçen Narlıdere sonraki şehir içi yollar haline dönüşmüştür.

“2014 yılı yerel seçimlerinde önceki dönemlerde uzun yıllar Ulaştırma Bakanlığı ve daha sonra da Başbakanlık yapmış olan Binali Yıldırım; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na geçmişti. Bu eşitsizliğin hukuka da aykırı düşüncesiyle adı geçen gişelerin kaldırılmasını talep etmişlerdir. Bu eşitsizliğin hukuka da aykırı düşüncesiyle adı geçen gişelerin içinde yerin şehir şehir göbeğinde kaldığı ve şehir içi şehir göbeğinde kaldığı ve şehir içi ulaşımda mağdurdur dahi başvurmaya teklif talepleri kabul edip, gişeleri kaldırmıştır “ifadelerini.

TÜKODER Başakşehir Şube Başkanı Aydan Kara: Ulaşım, “temel hak” tır 

Konuyla ilgili görüşlerini aktaran TÜKODER Başakşehir Şube Başkanı Aydan Kara, “Tüketiciyi Koruma Derneği tüzüğünde de der bir kuruluş amacı, tüketici haklarının araştırılması ve düzeltmek için örgütlenerek tüketici bilincini oluşturup, tüketicileri haklarını sağlama ve geliştirmesi hakkında bilgilendirme, bilinçlendirmek ve bu konuda eğitmek, Evrensel Tüketici Hakları paralelinde çevrinin öğrenilebilecek aşamaya gelmek için, bu hakları kullanabileceği başkasına gelebilir ve gelebilir kılmaktır. ” dedi. 

Kara, “Anayasanın Tüketicilerin iletilen 172. maddesi:” Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler satın alır, tüketicilerin koruyucu girişimlerini teşvik eder. ” Ulaşım, tüketici haklarından ‘temel ihtiyaçların giderilmesi’ hakkı yer alır. ” şeklinde konuştu.

Aydan Kara
Başakşehir TÜKODER Başkanı

“Diğer yerleşim yerlerindeki vatandaşlarla aramızda eşitsizlik, hukuka aykırı”

Aydan Kara, Anayasa’nın “eşitlik” ilkesini hatırlatarak; “Dava konusu olan İstanbul-Edirne istikametinde yer alan TEM Otoyolu üzerinde Mahmutbey gişeleri 1988 yılında bulundu bölge mücavir alan sayılmış bu gün Mahmutbey gişeler bölgesi ile Ispartakule, Avcılar, Esenyurt, Büyükçekmece, Hadımköy ve Çatalca çıkışlarının olduğu yerlereler, yanında Küçükçekmece, Bahçeşehir, Boğazköy, Başakşehir, Esenkent, Beylikdüzü yerleşim bölgeleri yoğun nüfusun olduğu yerleşim bölgeleri olmuştur ve yoğun nüfusun da olduğu metropol ilçelerine dönüşmüştür. ”

“Yine Anayasamızın 10. maddesi” eşitlik “ilkesini düzenlemiştir. Buna göre Türkiye Cumhuriyeti’nin onun bir vatandaşı kanunlar önünde eşittir ve devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun hareket etmek yapma Bizim talebimiz şehirlerarası değil, şehir içi ulaşım ile Gişelerin bulunduğu yerin şehir şehir şehir şehir şehir göbeğinde kaldığı ve şehir içi ulaşımda mağdur olduğumuzdur, para ödemek zorunda kalarak, diğer yerleşim yerlerindeki kişilerle aramızda bir eşitsizlik olduğu, bu eşitsizliğin hukuka da aykırı olduğudur. ” ifadelerini kullandı. 

Mevlüt Şengür

“Gişeler; zaman kaybı, trafik yoğunluğu, hava kirliliği, psikolojik olarak gerginliğe de neden oluyor”

Süleyman Yardımcı

“Evimize giderken üstüne para veriyoruz”

Mahmutbey gişeleri ile ilgi bugüne kadar yapılan düzenlemeler burada aynı zamanda bu çileye tabi olan bizler bir de evimize giderken üstüne para verirken başka bir çileye daha katlanıyoruz. Bu gişeler trafik sorununa çözüm olmamıştır, durarak kaybedilen zaman, fuzuli harcanan akaryakıt ve sinir stres ile geçen yolculuk sonrası psikolojik olarak olumsuz etkilenmekle ilgili hep ama hep zarar görmekteyiz. Bu konulara dikkat çekiyor bu ihtiyaç yani Mahmutbey gişelerinin kaldırılması ivedilikle istiyorum. “

Belkız Eryüksel

“Yıllık 3.060 TL gişe ücreti ödüyorum”

Bahçeşehir’de yaşayan Belkiz Eryüksel, ödedikleri ücretlerin bütçelerini sarstığını belirterek şöyle konuştu:

On kuruşun vergisini devletine zamanında ödeyen bir yurttaş olarak, ücretli gişelerin şehir içinde ele alınmasını talep ediyorum. Zira gişelere ödediğimiz bu fahiş ücretler aile bütçemizi ciddi anlamda sarsmaktadır. Bu etrafta yaşayan vatandaşların cezalandırılırcasına evlerine ulaşmak için bedel ödemelerinin haksızlık ve adaletsizlik olduğunu düşünüyorum. Anayasa maddesinin 23 yerleşme ve seyahat özgürlüğü hakkı Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan tüm vatandaşlara eşit olarak tanınmış olmasına rağmen ben her gün bu hakkımı ne yazık ki para ödeyerek kullanabiliyorum. Artık kangren haline gelen bu konunun çok acil çözüme kavuşması için tarafların gerekli değişim şartlandırılmıştır. ” Zira gişelere ödediğimiz bu fahiş ücretler aile bütçemizi ciddi anlamda sarsmaktadır. 

Taner Göçmen

“Anayasa’nın” eşitlik “ilkesine ters”

Başakşehir’de ikamet eden Taner Göçmen ise gişelerin alternatif bir yol olmadığını belirtti ve şu ifadeleri kullandı: 

Mahmutbey gişeleri 89 yılında oluşturulduğunda Bahçeşehir, Avcılar, Esenyurt ve Büyükçekmece ilçeleri mücavir alan içindeydi. Yapılaşma ve insan popülasyonunun artmasıyla bu ilçeler, şimdi “mücavir alan” dışındadır. 30 yıl önce Mahmutbey gişelerinin konulma amacı, bu yolun yapım maliyetini çıkarmaktı. TEM otoyolunun Mahmutbey-Edirne istikametinin yapım maliyeti çoktan çıkmıştır. Bahçeşehir’de yaşayıp çalışan her gün kullanmak zorunda olduğu tek yolda trafik çilesi üzerine bir para ödemek zorunda olan Bahçeşehirlileriz. Bu yolu kullananlar 11.- TL bir bedel ödemek zorunda kalıyor. Bu ilçelerin alternatif yolu da bulunmamaktadır. Anayasamızın ön gördüğü eşitlik ilkesine de ters bir uygulamadır. Bu bedel ödenmesine rağmen, otoyol özelliği kalmayan Bahçeşehir-Mahmutbey yolunda trafik sıkışıklığı hat safhadadır.